Według rekomendacji każdy z nas powinien spożywać aż pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Kupowanie ich za każdym razem może okazać się problematyczne — lubimy zakupy hurtowe, które w zasadzie oszczędzają nasz czas i pieniądze. Jednak pojawia się pytanie, gdzie najlepiej kupować warzywa i owoce i jak je przechowywać?
Kupujemy warzywa i owoce
Najlepsze warzywa i owoce pochodzą od samych producentów, którzy nie stosują sztucznych nawozów. Trudno jednak znaleźć ich stoiska, a nikt nie wyobraża sobie cotygodniowej wyprawy do oddalonego setki kilometrów gospodarstwa.
Eko warzywa i owoce na szczęście znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Z powodzeniem możemy także odwiedzić pobliski bazarek, na którym zarówno owoce, jak i warzywa będą w lepszej kondycji niż te, po które sięgamy na supermarketowych półkach.
Osiedlowe warzywniaki to niejednokrotnie prawdziwa skarbnica dobroci. Lokalni sprzedawcy dbają nie tylko o pełen asortyment, ale i jego wysoka jakość. Często można spotkać z dostawami „prosto od rolnika”, które cieszą nie tylko oko, ale przede wszystkim podniebienie.
Zdecydowanie najrzadziej powinniśmy kupować warzywa i owoce w supermarketach. Co prawda można w nich znaleźć także eko produkty, ale ich wcześniejsze przechowywanie może okazać się dla nich zgubne.
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Dla zachowania świeżości i tym samym wszystkich właściwości, warzywa i owoce powinny być odpowiednio przechowywane. Niektóre swoje miejsce powinny znaleźć w lodówce. Należą do nich:
- owoce jagodowe,
- maliny;
- truskawki;
- winogrona;
- kiwi;
- wiśnie, czereśnie i śliwki.
Niektóre możemy przechować w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu. Należą do nich np. jabłka, gruszki, cytrusy oraz banany.
Warzywa korzeniowe koniecznie przechowujemy w chłodnych i zacienionych pomieszczeniach. Lodówkę lubią natomiast warzywa liściaste i zielone tj. kapusta, por, sałata czy brokuł.
Istotne jest, by warzywa nie leżały obok owoców. Każdorazowo należy im zapewnić odpowiedni przepływ powietrza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz